PRovokacija.com

Retorika Jadranke Kosor ili “Oprostite mi što sam žensko”

, srp.13, 2009, u PR, Zanimljivosti

jaca

Dobili smo novu premijerku. Opet ne želim iznositi svoje osobne političke stavove, ali iskomentirat ću dvije stvari: stav javnosti i retoriku nove nam premijerke. Iako je tek tjedan dana službeno na vlasti, oko naše Jadranke digla se takva medijska bura kakvu skoro i Severina nije postigla svojim filmićem.


Za početak, hajmo malo o medijima koji novu premijerku seciraju kao žabu na satu biologije. Te kakvo joj je držanje, te što je imala na sebi, te pitanja oko bezbroj trivijalnih detalja koje apsolutno nemaju veze s njenim političkim angažmanom ili snagom. Što njena odjeća i frizura govore o njoj, kakva joj je neverbalna komunikacija i još bezbroj detalja za koje NIKAD nisam čula da se mediji bave u slučaju nekog političara. Jeste li ikad čuli ili pročitali da je netko od medija iskomentirao da bi primjerice Čobanković trebao nositi odijela koja ga vizualno stanjuju? Kao da ta činjenica da je Jadranka žensko zanemaruje njeno političko iskustvo i znanje. Općenito, smatram da se žene u hrvatskoj politici poistovjećuju s tim kako izgledaju i kakav stil njeguju, a ne s političkom idejom koju godinama provode. Više nije važno što Jadranka govori, jer evidentno ne govori ništa pametno budući da je žensko – pa hajmo malo pričati o tome kako nema stila i kakvu lošu frizuru ima. Kad se prisjetim samo na što su znali ličiti hrvatski političari, a to nitko nije komentirao, pitam se jesu li žene u Hrvatskoj stvarno toliko degradirane da ih se uopće ne može doživjeti ozbiljno? One se doživljavaju samo kao neke tamo gospođe koje nešto pričaju i podložne su kritici medija zbog svog odjevnog ukusa/neukusa. Sjetite se Ingrid Antičević kojoj sigurno ne ide u prilog da je atraktivna i da ima stila. Sjetite se i Ljubice Lalić koja uopće nije imala stila. A sad se probajte sjetiti nekih političkih platformi koje su navedene podržavale li ne podržavale. Ništa, ha? Na žalost, živimo u vremenu u kojem mnogo trivijalnosti dopire do javnosti. I upravo s time, susreće se i naša Jadranka.

No da se razumijemo, i sama je Jadranka kriva za to. Naime, od kada je postala premijerka, ona neprestano ističe činjenicu da je žena. Ma ne bi čovjek rekao. U raznim floskulama popust „čvrsta ženska ruka“ i sličnim, oprostite mi na izrazu – gluparijama, ona se na neki način ograđuje od potencijalne odogvornosti. Što, ako si žena, slabijih si umnih sposobnosti? Ako si žena, ne bi trebala biti na ovako odgovornoj poziciji, ali eto, slučajno jesi pa ćeš se extra truditi samo zato što si žena? Cijelo vrijeme postoji taj nesklad u čvrstim potezima i odlukama koje treba provesti te naglašavanju svog spola.

E pa draga Jadranka, za mene možeš biti hermafroditski dvogrbi retardirani patuljak ako ćeš raditi svoj posao dobro. Ali isticanje spola kao neke, u najmanju ruku mane, je totalna pljuska za sve političarke i žene u Hrvatskoj. Zašto žena ne bi bila dobra premijerka? Zašto žena ne bi bila odlična direktorica svemira ako treba? Trebamo li se cijelo vrijeme sustavno boriti za ravnopravnost spolova i istovremeno naglašavati, znate, mi smo „samo“ žene? Jesmo li ikad čuli nekog od hrvatskih političara da se ispričava zato što je muškarac? Naravno da nismo. Za poziciju premijera, trebamo pravu osobu, a ne pravog muškarca ili ženu. Naravno, upitno je sada govoriti o tome, s obzirom na situaciju u kojoj je Jadranka dobila ovako odgovornu zadaću.

Za kraj, osvrnula bih se za Jadrankinu izjavu da će ona od vrućeg krumpira napraviti „u ženskom stilu“, ukusnu krumpir salatu. (In my wildest dreams, da sam na Jadrankinom mjestu, odgovorila bih „kolegi“ da bih svakoga tko postavlja tako debilna pitanja roknula tim krumpirom u glavu 🙂 , ali to sam samo ja  😀 ) Umjesto da Jadranka pokaže odlučnost i kaže kako za nju ne postoji nikakva politička situacija koja bi bila vrući krumpir, ona se odlučila za kulinarske egzibicije. Bravo, za što li je žena nego za kuhinju i kuhanje, pa je treba i staviti na njeno mjesto. Hvala ti Jadranka.

A sada ću prestat pisat i idem opasat pregaču te skuhat vrhunske kulinarske delicije za svog kršnog Miju i naše šestero nejači – da mu opet ne bih dala povoda da me istuče.

:, ,

2 komentara na ovaj članak

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: