PRovokacija.com

Društvena odgovornost ima višestruku korist

, pro.22, 2009, u Marketing, Networking, PR, Zanimljivosti

CSRU ovo predblagdansko vrijeme, mnoge se tvrtke uključuju u razne humanitarne akcije, daruju i izdvajaju sredstva za one kojima je potrebno…i to je stvarno pohvalno. Društvena odgovornost svake tvrtke ili poduzeća (bez obzira na njihovu) veličinu trebala bi biti obavezna stavka u poslovanju i dio strategije. Angažman tvrtke – bilo da se radi o novčanoj donaciji, donaciji vlastitih proizvoda, vremenu zaposlenika ili bilo kakvom drugom obliku pomoći /suradnje može značajno doprinijeti razvoju lokalne ili globalne zajednice.

Društvena odgovornost poduzeća ili tvrtki svakako povlači za sobom i odnose s javnošću. Naravno, svi želimo da se o našim tvrtkama u medijima piše pohvalno i upravo je uključivanje u pomoć zajednici jedan od „lakših“ načina kako to učiniti. Mnoge velike tvrtke u Hrvatskoj potpomažu razne udruge, domove za nezbrinutu djecu, bolnice i slično. Istakla bih primjer jedne velike banke koja je prije nekoliko godina imala budžet od milijun kuna koji je nepovratno davala udrugama koje bi provodile korisne projekte.

Naravno, lako je biti socijalno odgovoran kada postoje veliki budžeti, no postoje i primjeri manjih tvrtki koje potpomažu rad dječjih sportskih klubova na način da vlastitim autobusima prevoze djecu na treninge, turnire i slično. Lako je za zaključiti da za biti društveno odgovoran ne trebaju veliki budžeti, nego samo dobra ideja. I neka mala pomoć može pozitivnu utjecati na rad udruge ili kluba.

Društvena odgovornost poduzeća ili tvrtki svakako povlači za sobom i odnose s javnošću – što nam je jedan od ciljeva. No, ako se uključujete u pomoć zajednici ISKLJUČIVO zbog prisustva u medijima, to često zna završiti kontraproduktivno. Kako sam već nekoliko puta istaknula, kreativnost i dobre priče u medijima same, gotovo defaultno, povlače interes medija. Budite oprezni s isticanjem sebe kao dobročinitelja, radije okrenite „priču“ iz perspektive onima koje pomažete.

Dok sam radila u jednoj humanitarnoj udruzi, često smo donirali razne lijekove i aparate bolnicama. U akcije bi se uključivale tvrtke bez obzira na njihovu veličinu i djelatnost jer su željele pomoći, a mnoge od njih radile su to isključivo zbog toga da pomognu i nisu željele biti javno imenovane kao donatori. Iz mojeg iskustva, osobnog i profesionalnog, primijetila sam da će se ljudi i tvrtke lakše i brže uključiti u akciju koja ima konkretan cilj – prisjetite se primjera Ane Rukavine koji je na noge digle cijelu Hrvatsku.

Uključite se lokalno ili globalno, djelujte koliko možete i želite, a rezultati neće izostati.

:, ,

1 komentar na ovaj članak

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: