PRovokacija.com

Fokus skupine kao inspiracija

, svi.12, 2009, u Internet, Marketing, Zanimljivosti

fokus-grupe1Ima ona stara poslovica da čovjek ponekad od drveća ne vidi šumu. To se dogodi kada s vremenom izgubite dozu objektivnosti koju imate kad se tek počnete uhodavati na novom radnom mjestu. Tada ste još outsider i primijećujete neke stvari koje vaše kolege često ne vide. No, u jednom trenutku prestajete biti objektivni i postajete subjektivni.

Kad imate internetsku stranicu koju želite poboljšati ili promijeniti, poželjno je organizirati fokus skupine korisnika.

Fokus grupe organiziraju se tek NAKON što se kreiraju tri, četiri potencijalna rješenja. One ne moraju okupiti velik broj korisnika internet sitea, ali trebale bi okupiti njih kao skupine – npr. korisnike koji ne koriste site, oni koji ga površno koriste, redovite korisnike s različitim stupnjevima informatičke pismenosti, korisnike koji ga koriste za različite namjene i sl. Korisnike za testiranja treba složiti prema ciljevima koje želite ostvariti.


Važno je unaprijed imate razrađen scenarij i da SVE skupine korisnika testirate po istom scenariju.

Pitanja koja postavljate trebaju biti neutralnog karaktera, bez uplitanja i navođenja na odgovor, bez sugeriranja i pritiska. Važno je korisnicma napomenuti da nema krivih odgovora i objasniti im cilj testiranja. Jedna od grešaka je puštanje korisnika na komunikaciju bez usmjeravanja, jer se onda dogode individualne epizode svakog pojedinog korisnika po principu „ja bih volio da site izgleda….“ Usmjerite ih na nekoliko mogućih situacija i dajte im da biraju između njih.

Vjerujte, odgovori će biti zanimljivi i dat će vam smjer u kojem trebate ići. Korisnici su ti konkretni nosioci vaših usluga, proizvoda ili servisa i jedino što je važno jest da su oni zadovoljni. Sve ostalo dolazi nakon njih.

:, , ,

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: