PRovokacija.com

Internet je odmah i sad!

, lip.04, 2009, u Internet, Marketing, Zanimljivosti

newspaperPotaknuta razgovorima koje vodim u posljednje vrijeme, moram reći da mi je više pun kufer kompariranja interneta sa tiskanim medijem. Otkuda, zašto i kako smo došli na takvu usporedbu? Internet nije tisak niti će to ikad biti. Tisak nije internet i niti će to ikad biti. Pa zašto onda stalno slušam usporedbe tiska i interneta? Zašto uspoređujemo kruške i jabuke?

Ok, ajmo vidjeti koje su zajednički elementi. Oba su mediji koji se čitaju/gledaju. Oba su mediji koji uz tekst sadrže (najčešće) i fotografije. Oba su mediji koji za zadaću imaju informirati i/ili zabaviti.

I tu svaka sličnost prestaje. Primjećujte li da biste i televiziju mogli na isti način komparirati sa tiskom tj. internetom? Pa zašto onda nitko tisak ne uspoređuje s televizijom?

Pogledajmo razlike:

Na internetu se događa interakcija s korisnikom, znači možemo početi na jednom siteu, a završit ćemo na nekoj 50-toj stranici, ako nas neka sitnica/oglas/link tamo odvedu. U tiskovinama ćemo najćešće završiti, primjerice, na posljednoj stranici. Ograničeni smo opipljivim “prostorom”. Za tiskovinu nam je potrebno vrijeme u kojem je procesuiramo. Internet značajno ubrazava to vrijeme – em kraćim novinarskim formama, em bržim dolaskom do sadržaja koji nas zanimaju. Internet je bolje plodno tlo za oglašivače – dovoljan je jedan klik da se sazna više infomacija, prednosti proizvoda, kontakte gdje se proizvodi mogu kupiti ili odmah i kupiti. U tisku dobivamo samo osnovu o proizvodu.

Internet nudi više mogućnosti, virtualnog prostora gdje se “skladište” informacije – tisak je ograničen brojem stranica. Kladim se da NIKAD niste pročitali SVE vijesti na nekom od news portala. A vjerujem da ste u fazama dosade nekad pročitali novine od početka do kraja. Na internetu se možete izraziti – napisati komentar, sudjelovati u raspravama u realnom vremenu. U tisku postoji nešto što se zove “Pisma čitatelja”. Pazite, ne čak ni “Mailovi čitatelja”, nego pisma. Snail mail.

Internet nudi mogućnost objave sad, odmah, SAD! Ako imate dnevnu periodiku u tisku, najbolje što možete pružiti čitatelju je sutra. A do sutra ćete tu vijest pročitati na nekom od internetskih stranica i neće vam pasti na pamet da o tome čitate i u tisku – jer ćete sve već znati.

Internet vam otvara (n+1) novih mogućnosti da BESPLATNO, ponavljam – besplatno uživate u raznovrsnim sadržajima koji vas zanimaju. Tiskovine su obično određene sadržajem i temama – jesam li napomenula da koštaju?

Ono što svakako ne želim jest reći da su tiskovine katastrofa i da nemaju budućnost. Volim čitati magazine, volim uzeti vrijeme da pročitam omiljeni sadržaj, volim ih držati u rukama i uživati. Ali isto tako volim na brzinu saznati što se događa kod nas i u svijetu u par poteza mišem.

Za kraj, komentirala bih rečenicu “Internet je budućnost”. Soooooooooo last decade! Internet je odmah i sad. I svatko tko ovoga nije svjestan, ima VELIK problem.

:, ,

2 komentara na ovaj članak

 • picek

  So true…

  Šteta što to oglašivači u Hrvatskoj sporo shvaćaju.

  Internet – One to rule them all!

 • Marino

  Slažem se sa svim samo mi je za oko zapelo: “Tiskovine su obično određene sadržajem i temama – jesam li napomenula da koštaju?” – zar je internet besplatan??
  Ok, neusporedivo je koliko informacija možeš dobiti s interneta i novina za recimo 100 kn (flat rate vs. 10-ak novina), ali tu je i struja i sve pa i tu trošiš i mislim da će se s vremenom sloboda govora na internetu drastično smanjiti ALI NIŠTA NIJE BESPLATNO, to je sistem od kojeg nemožemo pobjeći….sve košta….na ovaj ili na onaj način…

1 Trackback + Pingback

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: