PRovokacija.com

Kako napisati dobar press release?

, ruj.17, 2009, u Marketing, PR, PR 2.0

interested-catOsnovna jedinica za rad svake osobe koja se bavi odnosima s javnošću je informacija, a alati kojime se služe su press releaseovi odnosno objave za medije. Kako se piše press release, koje elemente mora sadržavati, kako treba izgledati…? Za početak,  pogledajmo od čega se svaka objava za medije mora sastojati. Kao prvo, važno je da imamo osnovnu informaciju o tome što želimo objaviti javnosti. Ukoliko će vam biti lakše, ispišite par natuknica koje želite poručiti i rangirajte ih prema važnosti. Na početku istaknite onu najvažniju, a u razradi objave navedite ostale informacije  prema zadanoj važnosti.Svaka objava za medije mora sadržavati mjesto i datum te u mora počinjati leadom koji funkcionira kao zasebna informacija ukoliko se ništa druge ne objavi osim njega. Znači, lead se sastoji od jedne, maksimalno dvije rečenice koja odgovara na 5 novinarskih pitanja (tko, što, kada, gdje i zašto) i u njemu se sastoji sukus informacije koju želite poručiti.

U razradi tijela teksta navodite informacije prema važnosti, možete ubaciti pokoji statistički podatak (javnost voli statistiku jer im pokazuje okvire), citat relevantne osobe i slično. Najvažnije je da objava za medije nije preduga i dosadna te da na kraju sadrži sve vaše kontakte na koje vas se U SVAKO VRIJEME može dobiti.

Jako je važno na umu imati sljedeće – objava koju šaljete mora biti zanimljiva uredniku/novinaru kojem je šaljete – mora biti relevantna. Ukoliko je urednik/novinar uopće ne doživi, imate problem. A što urednik/novinar smatra relevantnim? Ono što zanima publiku njegova medija. Urednik/novinar razmišlja na način „Hoće li ova vijest zanimati moju publiku?“, a ukoliko je odgovor na ovo pitanje negativan, imate (još jedan) problem. Ono što se često događa je slanje nevažnih, nerelevantnih informacija novinarima i urednicima. Počinjete ih spamati, maltretirati i krčiti im inboxe. To može rezultirati time da novinari uopće više neće otvarati vaše e-mailove, nego će ih poslati da se druže sa „delete“ opcijom.

Kako ćete znati jeste li napravili dobar posao? Kada ćete u medijima vidjeti svoje tekstove koji su doslovno copy/pasteani. Da, to može značiti da je novinar/urednik bio u žurbi/nemotiviran/lijen/super zadovoljan, ali činjenično gledano – vi ste dobili ono što ste htjeli: informaciju plasiranu na način na koji ste željeli.

:, , , ,

2 komentara na ovaj članak

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: