PRovokacija.com

Krizni PR – zadržite kontrolu nad informacijama

, srp.20, 2009, u Internet, PR, PR 2.0, Zanimljivosti

gunKrizni PR je onaj PR kojeg se svi mi koji radimo ovaj posao užasavamo. Neke stvari su neizbježne, a tako i krize, nesreće, nepredviđene situacije, skandali i sve ono o čemu ne želimo da se u medijima objavi. Kako bismo zaštitili svoju tvrtku, korporaciju od velike štete, važno je biti dobro pripremljen. Krizni PR je, među ostalim, i PR kojime se javnost informira s ciljem ublažavanja štete – odnosno negativno konotiranih informacija. Kad se spominje riječ „krizni“ svima se diže kosa na glavi, iako i takav – nametnuto negativni događaj ne mora u medijima i javnosti ostaviti negativan stav.

Znate li da ozbiljne avio ili veće prijevozničke kompanije imaju kreirane zasebne stranice u slučaju većih nesreća ili pada zrakoplova? Kako sam rekla, kvalitetna priprema je ključ svega i zato svaki PR tim MORA imati dobru komunikaciju s menadžmentom. Treba reagirati brzo i odlučiti što javnost smije saznati i u kojem obliku.
Zato je priprema za potencijalne krizne situacije dobar put kako na kraju situacije izvući pozitivno iz negativne situacije. Mišljenja sam kako je informacija najvrednija jedinica s kojom moderni svijet raspolaže. I ono što se često događa u tvrtkama jest da se informacije zadržavaju samo u najužem hijerarhijskom vrhu kako se ne bi širila panika ili kako se ne bi naštetilo imidžu tvrtke. Na žalost, nekad ni točne i pravodobne informacije ne dolaze ni do ljudi kojima je posao baviti se što internim, što eksternim komunikacijama. Odluke najčešće, s ciljem da što manje informacija dođe do javnosti, donose oni koji nemaju iskustva s medijima. Ukoliko se javnosti predoče vrlo šture informacije koje ne mogu zadovoljiti njihove potrebe, mediji počinju istraživati i onda se događaju situacije poput slučaja s Karlovačkom pivovarom. Vjerujte, ne želite da vam se dogodi da u nedostatku informacijama javnost počinje špekulirati ŠTO je u stvari krenulo po zlu, već želite imati kontrolu nad informacijama, a upravo ćete tu kontrolu steći kvalitetnom pripremom i dovoljnim informiranjem javnosti.

:, ,

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: