PRovokacija.com

O PR-u kao profesiji

, svi.09, 2009, u PR

Odnosi s javnošću ne bi bili odnosi s javnošću da nema javnosti kojoj se obraćate.  Prvenstveno bih htjela naglasiti da odnosi s javnošću nisu isljučivo odnosi s novinarima. Iako većina ljudi smatra da su odnosi s javnošću neko „điđi-miđi turbo cool“ zanimanje u kojem novinari slijepo objave sve što želite, u stvarnosti se pokazalo da su odnosi s javnošću „for real“ zanimanje, ponekad stresno, teško, izazovno i što je najvažnije – ne prestaje u 17h radnim danima.

Kao PR manager, vrlo brzo se specijalizirate za područje koje pratitite. U mom dosadašnjem radnom iskustvu, radila sam u različitim industrijama koje mi uopće nisu bile bliske, ali u kojima sam postala stručna. Ukoliko imate želju i volju, sve se može savladati. U današnje vrijeme dostupnosti interneta, neznanje se ne može ničim opravdati. Shvatit ćete da iz medija, gotovo selektivno, percipirate (samo) one informacije koje su vezane uz vašu branšu i na taj način svakodnevno učite i postajete stručnjak.

Odnosi s javnošću dinamičan su i zanimljiv posao. Doza moći koju imate budući da utječete na stvaranje javnog mnijenja, može biti inspirirajuća ukoliko se ne zlorabi. Ponekad su odnosi s javnošću uhodan posao, ali rijetko kad dosadan. Ponekad ćete na nekom projetku raditi mjesecima i ne ostvariti baš sve ciljeve. Nekad će se dogoditi da ćete u 5 minuta smisliti i plasirati priču o kojoj će se još mjesecima pričati. Važno je samo imati osjetila za „ono što bi moglo zanimati javnost“. I bilo bi poželjno da dobro vladate hrvatskim jezikom, da ste kreativni, komunikativni i imate smisla za pisanje.

:, , ,

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: