PRovokacija.com

Pogreške kao dio učenja

, ožu.28, 2009, u PR, Zanimljivosti

Ljudski je griješiti, a posao koji se odvija u javnosti i prema javnosti, greške čini vrlo vidljivima. Važno je samo shvatiti gdje se pogriješilo, analizirati kako i zašto je došlo do greške te je pokušati ispraviti, barem sljedeći put. I izvući pouku.

Vrlo je teško iz subjektivne pozicije sebe doživiti kao nekog tko griješi, no nekad je i to dobra metoda učenja. Primjerice, ako smatrate da vam je javni nastup slaba strana, potrudite se pogledati snimku vlastitog nastupa. Probajte objektivno sagledati što nije bilo dobro – pretjerano zamuckivanje, poštapalice, prebrz ili prespor govor, preveliko analaziranje, preduge rečenice, prevelika trema mogu biti itekako loši za vaš imidž, ali i imidž kompanije koju predstavljate. Zato se potrudite ispraviti ono što se ispraviti da.

Moje prve televizijske izjave, iz sadašnjeg kuta gledanja, bile su loše. Prevelika trema, lutanje pogledom posvuda i prebrzo pričanje bile su moje osnovne greške. Poradila sam na tome – tremu sam riješilakvalitetnom pripremom, pogled sam koncentrirala na jednu do dvije točke, a na sporijem tempu govorenja sam najviše radila, pogotovo zato što porpilično brzo (i puno) pričam.

Kao loš primjer javnog nastupa izdvojila bih Slavena Bilića.

Iako mi je osobno simpatičan i vjerujem da ima pozitivan imidž u javnosti, njegovi javni nastupi nisu baš reprezentativni. Jasno mi je da je on prvenstveno sportaš i da mu je obraćanje javnosti predstavlja napor, ali to je posao kojeg isključivo on mora odraditi. Neverbalna komunikacija u vidu držanja ruke u džepu, gledanja u pod, pognuta ramena, pogled i glava upereni u pod odaju nevoljkost i nesigurnost, a verbalno je oslonjeno na brzo „referiranje“. Malo truda, osmijeha, sigurnosti u sebe u ono što govori i naš bi izbornik bio repereztnataivan predvodnik reprezentacije. Reprezentativno 🙂

:, ,

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: