PRovokacija.com

Predsjednički kandidati napadaju!

, stu.23, 2009, u Marketing, Zanimljivosti

mikiPrije nego što bilo što napišem u ovom tekstu, moram skinuti kapu ljudima koji su dobri u pisanju kratkih formi. Lako je pisati rečenice, lako je tumačiti i objašnjavati, lako je prepustiti se tekstu. No, nije lako pisati kratke forme koje će biti jasne, zanimljive, provokativne, sažete, poučne i lako pamtljive…Prije nego što dalje krenem, opet ću napomenuti da sam izrazito apolitčna i da me politika uopće ne zanima.

Ali ne mogu ignorirati predsjedničku kampanju i sve čime nas ona bombardira. Zato ću se okrenuti prema sloganu kojeg ima svaki od predsjedničkih kandidata. Osobno, fascinira me ta kratka forma koju su izabrali da ih vodi, bude im prepoznatljiva i na najsažetiji način opisuje njihove platforme.


Radi lakšeg snalaženja, podijelila sam ih u nekoliko kategorija:

Kategorija: RELATIVNO SMISLENI

 • Vesna Pusić: Hrvatska zna i može.

Ok. Zvuči dobro, izgleda dobro. Ništa novo i spektakularno. Smatram da bi se slogan svakog od kandidata trebao orijentirati na akciju, a ne na statičnost i mogućnost. Možda bi bilo bolje da umjesto „može“ bude riječ koja izražava odlučnost i sigurnost u neko ostvarenje.

 • Andrija Hebrang: Za europsku i ponosnu Hrvatsku!

Smisleno. Jasno. No nekako mi se čini da „ponosna“ u našem slučaju ne ide uz „europsku“. Ali slogan koji jasno ističe put i cilj, što je dobro.

 • Dragan Primorac: Promijenimo Hrvatsku zajedno!

Promjene, zajednički trud i rad. Odlučnost i ono što nam sigurno treba. Dobar slogan. Šteta što se hvali tome da ga nitko ne drži u šaci.

Kategorija: SINDROM PLOČICE NA VRATIMA
(Znate ono kad ekipa na pločici na vratima ispred ili iza prezimena ima sve one tituletina prof.dr.sc, dipl.iur, oecc, ing….e, na to mislim)

 • Milan Bandić: Hrvatski predsjednik

Ići na jednostavnost u ovom slučaju nije dobro, jer izgleda kao da je našem Milanu najvažnije biti hrvatski predsjednik. Nikakva naznaka budućnosti, promjene, prosperiteta…glavno da je Miki na Pantovčaku. Tipičan primjer političara u Hrvatskoj – nije bitno što radiš, kako i za koga – bitno je da si na vlasti. A zna se da je Vlasta bogata i da Vlasta te časti.

 • Nadan Vidošević: Treći hrvatski predsjednik

Da li je ovo „treći“ kao „treća sreća“? Jer teoretski gledano, svaki od muških kandidata mogao je uzeti ovaj slogan. Da, prvo je bio Franjo, pa Stipe i sad dolazi treći. Koja jasna činjenica! Koji istinit fakt! Bitna je forma, a ne sadržaj. Ostatak kometara pogledajte gore na primjeru Milana Bandića.

 • Boris Mikšić: Pošten i pravi čovjek za bolju Hrvatsku!

Ne mogu si pomoć…kad se sjetim njega sjetim se njegove pjesme s prošlih izbora koja mi je parala mozak. Isticanje poštenja u današnje vrijeme je vrlo tricky budući da e obično obije o glavu poštenjacima. Šteta što je isticanje sebe ipak iznad boljitka domovine.

Kategorija: AJD DA NEMREŠ 100%
(kategorija u koju spadaju svi slogani koji izgledaju kao čista zafrkancija ili oklada koju su kandidati izgubili i sad je moraju isfurat do kraja)

 • Damir Kajin: Svi za mnom!

Tako je. Hrvatski su građani ovce i idu za svakim tko im to zapovijedi. Gdje idemo, zašto, kako? Nevažno – idemo za Damirom!

 • Josip Jurčević: Kad, ako ne sad

Iako je Josip Jurčević bio jedan od mojih profesora na faksu, ne mogu se ne zgrozit na slogan koji mi je u rangu jezičnih gluparija u stilu „kobre-dabre“. Zašto je sad pravi trenutak da nešto mijenjamo? Zašto nije bio prije godinu, dvije, tri….? Što je to krucijalno u sadašnjem trenutku?

Kategorija: ZLATNA ŽITA SSSR-a
(u ovu kategoriju spadaju svi koji u meni bude asocijaciju na rumenu rusku seljanku koja ručno sječe pšenicu malim srpom, iza nje se nalazi ponosit ruski seljak s konjem i plugom, a u pozadini svira Kaljinka. Znači svi oni slogani koji bi se mogli primijeniti na poslijeratnu Jugoslaviju ili Rusiju ’45.)

 • Ivo Josipović: Pravda za Hrvatsku

Ok, treba pravde za Hrvatsku. Treba stat na kraj bandi lopovskoj. Ali treba uz tu pravdu jos XYZ stvari. Gdje je to, Ivo? Gdje?

 • Miroslav Tuđman: Obnovimo Hrvatsku

Ne znam, ali u meni ovaj slogan budi neke građevinske pothvate, pogotovo ratom uništenih područja. Znam da se na tom pitanju treba napraviti još puno, ali nekako  mi se čini da baš ove riječi nisu nešto s čim bi se prosječni hrvatski građanin trebao poistovjetiti kad zamišlja svoju budućnost.

Kategorija: NESVRSTANI

 • Vesna Škare Ožbolt: Zajedno možemo sve

Mjuzikl„Zajedno možemo sve“
Glazba i aranžmani: Alfi Kabiljo
Libreto i tekstovi pjesama: Milan Grgić
Režija: Vlado Štefančić

 • Slavko Vukšić: /

Samo ću reći: „Slavko who???“

Vidimo se na izborima.
Ne.

:, , , , , , ,

1 komentar na ovaj članak

 • Grsha

  svaka čast Nato, sve si lijepo rezimirala nemam tu kaj pridodat 🙂 al moro sam komentirat odabir slike za post, svaka čast!, upravo ta slika baš opisuje ‘kampanje naših predsjednika’, ono how low can U go? Mićo iskače svud di stigne, a i counterpart Heby, ima se para, ma koja pašteta, svuda je, jedino ga još nisam vidio kad skinem čep na rezervaru od auta, but then again sutra idem tankat… tak da neznam kaj cu napravit 🙂 uglavnom sori na offtopicu, peace 🙂

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: