PRovokacija.com

Zaštitno lice kampanje – vjetar ili nož u leđa?

, pro.08, 2009, u Marketing, PR, Zanimljivosti

HCI11P7039 Blowup 1044x1049 RZ.inddMnoge tvrtke (bez obzira na veličinu) znaju za neki od svojih proizvoda, projekata ili čak na razini cijele tvrtke, angažirati osobu – ambasadora, zaštitno lice ili glasnogovornika – onoga tko će ih predstavljati i biti vezan za njihov brand. Bilo da se radi o aktivnom ili pasivnom sudjelovanju poznatih, ovakva povezivanja mogu biti vrlo korisna za brand. U svijetu su to najčešće uspješni pojedinci iz javnog života koji se često pojavljuju u medijima i za njih se može se reći da su opinion makeri –  Michael Jordan za Nike, Bill Cosby za Jell-O,  Janica Kostelić za Hypo Banku…

Za svaki od projekata ili proizvoda,  važno je pronaći osobu koja će svojim javnim i privatnim životom pratiti njihovu filozofiju. Također je važno da osoba ne bude usko ograničena na području u kojem radi i da može svoje javno djelovanje te djelovanje vezano za projekt ili proizvod obavljati i istovremeno imati podršku medija.

Važno je pronaći publiku kojoj se želimo obratiti i pronaći opinion makere koji mogu pozitivno djelovati na istu. Uzet ću za primjer jedan internetski site za nekretnine koji je za svoje zaštitno lice odabrao malo poznatu, ne baš talentiranu pjevačicu čiju publiku u 80% slučajeva čine djeca. Da li djeca kupuju nekretnine, bave li se najmom, kupoprodajom, najmom apartmana i sl.? I ne baš. Po mom mišljenju, trebali su se orijentirati na neku javnu osobu koja zasniva obitelj i traži nekretninu da je kupi/unajmi te na taj način priča o svojim iskustvima iz prve ruke.  Uzet ću i primjer još jedne davno zaboravljene pjevačice koja je zaštitno lice jedne automobilske kuće. Imidž navedene pjevačice u javnosti gotovone postoji i nije mi jasno zašto bi ona bila predstavljena kao netko tko „dijeli“ filozofiju određene marke automobila koja u javnosti ima potpuno drugačiji imidž.

Blanka Vlašić i Studena, Vlatka Pokos kao zaštitno lice jednog šoping centra i banke koja propagira potrošačke kredite i kartično poslovanje…su uspješni primjeri. Također, glumica Nina Violić koja je napravila predstavu o Borosanama, postala je zaštitno lice tog davno zaboravljenog proizvoda.

Prilikom odabira zaštitnog lica, imajte na umu da bi ta osoba trebala voljeti i koristiti vaš proizvod – nema smisla uzeti poznatu manekenku koja će reklamirati motokultivatore ili alate. Važno je da se za traženi celebrity može primijeniti uzrečica „walk the talk“, tj. da postoji slaganje s proizvodom, tvrtkom ili brandom.  Ne birajte osobe koji se pojavljuju u medijima bez ikakvog razloga, odnosno one koji nisu uspješni na bilo kojem polju.

Također, imajte na umu da vaša „zvijezda“ ne bude isključivo vezana uz jednu medijsku kuću – jer će vas vrlo vjerojatno ostale medijske „bojkotirati“ – primjerice nećete pronaći Renatu Sopek na HTV-u,  niti Barbaru Kolar na Novoj TV.

I ono što je najvažnije, osigurajte se (pametnim ugovorom i penalima) da vaše zaštitno lice tijekom perioda u kojem vas predstavlja ne bude upleteno u skandale koje u našoj zemlji ima na svakom koraku.

:, , , , ,

1 komentar na ovaj članak

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: