PRovokacija.com

Zašto pretpostavljati kad se možete informirati?

, ruj.27, 2009, u Internet, Marketing, Zanimljivosti

Prilikom započinjanja novih online projekta, postavljanja ideja, ciljeva, planova, vrlo je važno koncentrirati se na dvije stvari koje mnogi zaboravljaju. Prvo je definicija samog branda – nevažno je li riječ o konkretnom proizvodu, usluzi ili siteu, a druga je mikroskopski precizna definicija ciljane publike. Ako vi sami ne znate što to točno nudite korisniku, zašto je nuđeno njemu zanimljivo te tko je u konačnici vaš korisnik…možemo reći da ste „promašili ceo fudbal“.

Svoj proizvod/uslugu/site morate detaljno definirati. Što je, zašto ga koristiti, po čemu je poseban, po čemu je bolji od konkurencije, kome je namijenjen, koji su motivi njegove upotrebe morate znati u svakome trenutku. U svakom trenutku vi morate znati što je točno vaš proizvod/usluga/site, kojim putem ide i kako će izgledati u budućnosti. Ako ni sami niste sigurni što to točno nudite, vrlo vjerojatno ćete „postati“ ono što vaši korinici žele da budete, a možda je baš to ono što ne želite biti i zato je jako važno odrediti jasnu ciljnu publiku.

Nemojte pretpostavljati tko je vaš korisnik, kakve navike, motive i želje ga vode, kakvi su njegovi osjećaji i potrebe vezane uz ono što nudite. Naravno, generalno gledajući možete pretpostaviti ciljnu skupinu – dob, obrazovanje, prihode i neke generalne motive, no u konačnici najgore što vam se može dogoditi da svoje poslovanje vežete na pretpostavci koja nije točna. Primjerice, želite napraviti site za djecu, vezan za jednostavne igrice. Ono što generalno možete znati da će vam ciljna skupina biti djeca do cca.10 godina koja se u slobodno vrijeme žele igrati i koja su navikla igrati igrice na kompjuteru ili igraćim konzolama. Budući da nemate mozak, želje i motive desetogodišnjaka, biti će vam teško „postaviti“ se u njihove glave, budući da se razmišljanja i svakodnevica jednog desetogodišnjaka uvelike razlikuje od vremena kada ste vi bili u tim godinama. Ono što trebate napraviti jest informirati se. Ukoliko je moguće, informaciju bi bilo odlično dobiti od djece za koju želite da budu vaša publika, njihovih roditelja itd – trebate saznati SVE što ih motivira. Fokus grupe su idealno rješenje, i kao motivacija za ideju sitea i kao kritika nakon prezentacije istog. Pretpostavljanjem ćete potrošiti vrijeme, novac i energiju, a korisnicima nećete biti zanimljivi.

Kaže ona jedna prigodna da je pretpostavka  majka svih za*eba. Nuff said.


Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: