PRovokacija.com

Loš primjer iz prakse: Kako ne raditi PR?

, velj.15, 2010, u PR, PR 2.0, Zanimljivosti

untitledNeki dan sam se čula s kolegom koji radi kao novinar u jednim poznatim dnevnim novinama. Osim što smo razmijenili nekoliko poslovnih informacija, podijelio je samnom anegdotu koja mu se nedavno dogodila, a koja nam pokazuje da ponekad ljudi koji se bave odnosima s javnošću ne znaju kako funkcionira work flow u našoj profesiji.

Dakle, zvali su ga iz jedne marketinške agencije koja zastupa (dobro poznatog) klijenta koji određene marketinške budžete troši u njegovim novinama. Kada klijent oglašava, vrlo često mu se gratis daje određen PR prostor u kojeg može iskoristiti kako želi. (Osobno mislim da se PR aktivnosti dobrog PR manadžera nikako ne bi trebale svoditi ISKLJUČIVO na ovakav oblik promocije (dobivene zahvaljujući oglašavanju), no prema informacijama koje dobivam od kolega novinara, nekima  je upravo ovakav medijski prostor jedini prostor na kojeg se oslanjaju u svom radu.)

Iz agencije su mu dostavili link na kojem je bila velika količina nepovezanih fotografija i tekstova s kojima se bez velike količine vremena i truda nije moglo ništa napraviti, te se još od njega zahtjevalo da nakon što napiše tekst, isti pošalje i klijentu na autorizaciju!!! Kolega  je, kako kaže, bio vidno šokiran – jasno mu je da je agencija kao posrednik u ovoj situaciji najmanje kriva jer samo prenosi želje klijenta, no najžalosnija činjenica u cijeloj priči je ta što spomenuti klijent ima stalno zaposlenog inhouse PR managera!

Iz ove situacije se vide dvije stvari – nepoštovanje novinara i njegovog vremena te neinformiranost o tome što sve spada u domenu rada  PR managera. Imate li dostupan ovakav medijski prostor kojeg možete iskoristiti kako želite,  okrenite broj telefona novinara s kojim surađujte i dogovorite se s njim što bi njemu i vama odgovaralo i pripremite mu traženo. To je vaš posao. Vaš posao nije nabacati mu brdo informacija i očekivati od njega da napiše super truper savršen članak i još vam ga poslati na autorizaciju! Da, kako ne – još će vam i skuhati kavu i izmasirati stopala.

Mojeg je kolegu toliko iznervirala ova situacija da je komentirao da će ubuduće ignorirati pozive, mailove i objave navedenog klijenta, a ako radite PR to je ono što definitvno ne želite.

S novinarima trebate gajiti dobre prvo ljudske, a zatim i poslovne odnose – poštujte ih i oni će poštovati vas. Pomozite im da rade svoj posao brzo i kvalitetno i „gurat“ će vas maksimalno koliko mogu.

:, ,

4 komentara na ovaj članak

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: