PRovokacija.com

Objava za medije – potreba ili navika?

, sij.25, 2010, u Networking, PR, PR 2.0

boredVeć sam u nekoliko navrata pisala o objavi za medije i njenim osnovama, što je potrebno napisati, a što ne, kako izgleda i slično. Ono što je važno naglasti jest i potreba za njenim slanjem. Jako je važno da se objava kreira i šalje ukoliko stvarno imate relevantnu, korisnu ili reprezentativnu informaciju svoje tvrtke ili klijenta.

Potrebno je objektivno procijeniti kada je za neku vijest ili zbivanje potrebno napisati objavu za medije i distriburati je medijima, a kada je osobnim kontaktom (mailom ili telefonom) komunicirati određenim novinarima. Zašto je to važno? Zato što nisu sve informacije koje želite dostaviti javnosti jednako važne, zato što je medijski prostor ponekad vrlo često zagušen, zato što novinari dnevno dobiju barem desetak službenih priopćenja za javnost ili različitih korporativnih informacija. Jako je važno „poznavati“ novinare kojima šaljete svoje objave i vijesti, važno je znati što je njima zanimljivo, važno je znati što je zanimljivo njihovim urednicima. Ponekad će univerzalna objava za medije (koju ćete distribuirati svim medijima) biti objavljena za vas nezadovoljavjućem postotku, a ponekad će njena prilagodba novinarskom interesu ili mediju biti pun pogodak. Iz tog je razloga važno da znate što motivira ljude kojima šaljete svoje materijale.

Novinari će vam biti zahvalni ukoliko im pomognete da odrade svoj posao kvalitetno i brzo. Također, ukoliko gajite dobre odnose moći ćete im predlagati teme koje će njima pružiti dobar sadržaj, a vama promociju za tvrtku. Zato je važno da se vaš PR posao ne svodi na kreiranje objava za medije koje dva puta mjesečno pošaljete svim novinarima u bazi, a poslije se čudite kako je postotak objave slab. Ponekad je dovoljan telefonski poziv koji će brzo informirati novinara i kojem ćete zatim dostaviti tražene informacije.

Konstanto slanje objava bez ikakvog kontakta i povratne informacije o tome što zanima novinara/urednika dovodi do toga da će vaše objave novinar „objaviti“ jednim pristiskom na tipku „delete“.

op. a.  Znam da pretjerujem s ovim fotografijama mačaka, ali ne mogu odoljeti kada tako dobro prikazuju što želim reći 🙂

:, , ,

5 komentara na ovaj članak

• Ivan Brezak Brkan

Napokon je netko našao korist za LOLcats. 😉 Misliš da ćemo se ikad riješiti PR spamiranja? Najbolje mi je kad ne da nisu ciljane objave, nego nisu ni potpisane. 🙂

• tomislav

Najbolja PR obavijest koju sam ikad dobio je sadržala naslov događaja, tekst “PR obavijest” i jedan URL koji je bio krivi. Nadam se da nitko nije to platio. Inače sam i ja napisao post dva o toj temi, moram priznati da apsolutno kužim o ćemu pričaš.

• Goc

Jos genijalnije je kada P(ilja)R(i) – da ne bude zabune, to su oni priuceni, 20 objava od oka s malo boljom platom (propali modeli, zutopisci i drugi “poznati”) – posalju objavu za koju je tesko odrediti da li je CV ili objava.

Straaaasno

• Natasa Martinic

Joj daaaaaaaa 😀 Dobivala sam i takvih.

• Riley

1 Trackback + Pingback

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?