PRovokacija.com

Privatnost na Facebooku ne postoji. Ili možda…?

, lip.11, 2010, u Internet, PR 2.0, Zanimljivosti

facebook_ConfidentialČitala sam jučer komentar urednice Večernjeg lista gospođe Ružice Cigler o temi privatnosti na internetu kojeg možete pogledati ovdje. I prvo što mi je palo na pamet bilo je „Odlično, da vidimo što tako iskusna novinarka i urednica ima reći po tom pitanju“. No, ostala sam malo zatečena nekim zaključcima komentara.

Apsolutno se slažem s gospođom Cigler koja je odbacila optužbe da su do informacija došli na nezakonit način jer to jednostavno nije istina. Dostupnost informacija o privatnim osobama kroz razne socijalne mreže često su javne, ali predstavljaju dvosjekli mač, pogotovo radi li se o nekoj nesreći ili tragediji – a rasprave se uvijek događaju u takvim negativnim slučajevima.

U komentaru se govori o lošim stranama socijalnih mreža, konkretno Facebooka, kroz klišejizirane momente (pomalo imam osjećaj da je netko izrazito negativnog mišljenja o socijalnim mrežama bio izvor informacija gospođi Cigler), ali se govori i o tome kako je na Facebooku nemoguće zaštititi svoje privatne podatke jer i hakeri mogu do njih. Istom analogijom isti ti hakeri mogu i do Pentagona. Samo, za Pentagon će netko kazneno odgovarati i novinarima neće past na pamet jednog retka napisati o tome, a za Facebook su sami korisnici krivi jer dobrovoljno objavljuju te podatke?

Malo me štrecnula i činjenica da gospođa Cigler smatra kako novinari ne trebaju štititi nečiju privatnost ukoliko to same osobe ne čine. Možda još uvijek živim u nestvarnom svijetu, ali nije li uloga novinara i medija nuditi informacije koje stvaraju javno mišljenje? Ne trebaju li novinari svojom etikom služiti kao primjer društvu u kojem djeluju? Opravdava li cilj sredstvo? Ne bi li novinari svojim primjerom građanima vratiti vjeru u ispravne ljudske, moralne i profesionalne vrijednosti koje su na tako klimavim nogama? Hoće li Večerni list, ukoliko priču ne učini zanimljivijom nekim trivijalnim detaljem (o ovom slučaju informaciji s Facebooka), izgubiti svoju publiku? Čisto sumnjam.

Ne smatram da bi privatni podaci koje osobe iznose na Facebooku trebale biti izvor informacija novinarima, no budući da je tako lakše raditi novinarski posao i totalno zabucat u žutilo radi podizanja naklade, očito da će tako bit. Imamo slučajeve attention whorea kao što je Dolores Lambaša, ali imamo i nevine ljude čija se (polu)privatnost nepotrebno iznosi u javnost.

Ono što mi je pomalo smiješno jest kraj komentara u kojem se govori o klinikama gdje se liječi ovisnost o Facebooku i najavama samoubojstava mladih. Zanimljivo, voljela bih vidjeti omjer mladih koji se liječe od ovisnosti o drogama i alkoholu naspram onih koji su ovisni o Facebooku.

:, , , , , ,

3 komentara na ovaj članak

  • tomislav buza

    Odličan post, moram priznati da sam tražio skupni naziv za taj čopor vonabi starleta i eto, “attention whore” je sasvim prikladan.

  • Nela

    Meni je bilo odvratno kako su u člancima na Jutarnjem o tim curama pisali neke njihove stare statuse (po meni malo “posramljujuće” budući da se radi o nezrelim tlapnjama djece od 16 godina) i pitala sam se kako su do njih došli, jesu li njihovi profili bili javni ili su im “prijatelji” tih djevojčica dali pristup njihovim profilima. U svakom slučaju, neprofesionalno i nemoralno.

  • Robi

    Odličan članak. Slažem se i s Nelom. Neprofesionalno i nemoralno. I onda se čude kad netko napadne novinara.

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: