PRovokacija.com

Reklame naše u vrijeme krizno svagdašnje

, stu.17, 2010, u Marketing, Zanimljivosti

Danas sam imala prilike sjesti na sastanak, više ugodno druženje s dvoje vodećih ljudi jednog uspješnog glossy ženskog magazina. Dvoje profesionalaca koji su godinama u izdavačkoj industriji, pokušavaju održati kvalitetu i imidž svog magazina u ovim kriznim vremenima. Trude se, bore za kvalitetu i brinu za korisnika/čitatelja, no tu je uvijek onaj moment koji pokreće svijet – novac, koji značajno utječe na tog istog čitatelja.

Razgovor s ljudima u medijima općenito uvijek nekako uvijek završi na padu zarade od oglasa, padu broja oglasa i svemu što ima veze s zaradom. Ako se vratimo zaradi kao osnovnom motivu funkcioniranja svijeta, možemo li reći da je ona dovela do srozavanja kvalitete naših medija? Što nam je kriza donijela u oglašavanju? Kako je utjecala na broj i izgled oglasa, kako je utjecala na kvalitetu izdanja?

Kao prvo, logičnim slijedom stvari, kriza je smanjila budžete za oglašavanje, pa tako tvrtke koje su trošile milijune kuna godišnje, sada troše i do 10 puta manje. Media planovi se ograničavaju – po broju oglasa, njihovim formatima te po broju odabranih oglasnih medija. Tako u media planove ulaze isključivo provjereni najčitanji/slušaniji/gledaniji mediji. Internet kao oglasni medij  kod nas nije ni zaživio u mjeri da bismo bili zadovoljni zaradom od njega. Sada u planove ulaze isključivo top X portala (X je uvjetovan budžetom) koji i dalje ne daju što bi trebali jer klijenti i dalje ne razumiju kako se pametno oglašavati online.

Drugo, cijene padaju. Za ono što bi nekada koštala jedna objava, danas izdavači nude nekoliko njih te uz to daju brojne popuste i gratis obajve. Razumljivo. Oglas postaje roba s kojom se grčevito trguje pod svaku cijenu, a ponekad i pod cijenu ugrožavanja kvalitete sadržaja. Danas oglas ima veću vrijednost od kvalitete i relevantnosti sadržaja.

Tako danas pronalazimo neprimjerene oglase u raznim medijima – oglase za terence u isključivo ženskim časopisima namijenim modi i ljepoti, oglase za skupu kozmetiku u tinejdžerskim časopisima i slično. Budući da su se neki oglašivači koji su nekad ulagali mnogo povukli iz oglašavanja, važno je iskorititi preostale oglašivače i zaraditi što više.

Također, izdavači (i online i offline) shvatili su da moraju oglašivačima ponuditi više, pa se kreiraju editorijali, insertacije, posebne podstranice namijenjene promociji klijenta koje se čitateljima/korisnicima prezentiraju kao urednički sadržaj, iako je evidento da se radi o promotivnom plaćenom sadržaju. Tako se događa da se u muškim časopisima namjenjenim zabavi, testosteronskim užicima i sexu promoviraju tinejdžerski dezodorani, u ženskim se časopisam kreiraju specijali namijenjeni automobilima i druge stvari koje nemaju veze s samom biti izdanja. Urednici najčešće nemaju moći suprostaviti se takvim modelima oglašavanja iako su svjesni koliko takvi eksperimenti ugrožavaju kredibilitet časopisa, a time i interes čitatelja.
Kriza je na tržištu uzrokovala zastoj u strateškom razmišljanju medija. Nikoga ne zanima kako će njihov brand izgledati nakon što ona završi, važno je isključivo završiti godinu pozitivno ili barem na nuli.

Iako razumijem obje strane, teško mi je na ovu situaciju gledati bilo kako osim na način da jedno od osnovnih pravila svakog medija mora biti briga za korisnika/čitatelja. Oni nisu ovce i ne mogu se konstatno bombardirati njima nerelevantnim sadržajem. Svjesni smo da svi živimo od novca i nije realno očekivati da su mediji kruti prema oglašivačima, no kao i u svemu u životu, potrebno je naći pravu mjeru.

:, , ,

1 komentar na ovaj članak

  • zadar

    slazem se vecina magazina je samo profit i sve za reklamu.. jos gore je kad se placeni pr clanak prezentira kao clanak redakcije …mislim da se end user negde usput izgubio i nije vise vazan..

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: