PRovokacija.com

SEO može učiniti čuda za krizni PR i korporativni imidž

, velj.02, 2010, u Internet, Marketing, PR, PR 2.0

Dog_Peeing1 Svi dobro znamo da većinu informacija skupljamo s interneta, bilo da posjećujemo stranice i portale koje nas zanimaju ili surfamo u potrazi za nečim određenim putem tražilica. Upravo je zato važno da su vaša tvrtka/proizvod/usluga dostupne na tražilicama i da komuniciraju ono što želite.

Mislite li da je to jednostavno?

Probajte u bilo koju od tražilica ukucati pojmove koji su vam važni – ime tvrtke, ime proizvoda/usluge, pa čak i svoje ime ili imena važnih osoba iz tvrtke. Jesu li rezultati pretraživanja pozitivni i reprezentativni za vas? Ako jesu bez ikakvog vašeg utjecaja – zahvalite se Bogu ili nekim drugim silama. Ako jesu zahvaljujući vašem utjecaju – radite odličan SEO, svaka čast. Nastavite tako i dalje.

A što ako su rezultati loši i ne želite da korisnici dobiju takve informacije o vama?

Onda vam treba puno rada, truda i nekoliko SEO savjeta. Prema nekim istraživanja, najviše „loših linkova“ koji izađu kao rezultati pretraživanja napišu bivši zaposlenici i konkurenti.

Internet je specifičan medij na kojem SVATKO može napisati što želi i za to snositi/ne snositi posljedice, ovisno o zakonskoj regulativi. No sve ispisano ostaje dok se ne ukloni, no ne uklanja se često, baš zbog nedefiiranog zakona i puno „sive“ zone. Također, „loši“ linkovi dolaze i od nezadovoljnih kupaca/korisnika, s news stranica koje su pisale o vašoj tvrtki/proizvodu u negativnom kontekstu i sl. Vjerujte da ovakvi linkovi mogu kod neutralnog nastrojenog prosječnog korisnika kreirati negativno mišljenje. Tu se otvara i pitanje koliko su istinite i točne informacije s tražilica, no nažalost one se u velikoj većini slučajeva kod prosječnih korisnika uzimaju kao činjenice, što je često krivo. (Jeste li ikada bili u situaciji da vas netko uvjerava u nešto za što znate 100% da ne stoji, a glavna referenca mu je Google? 🙂 )

Tu u rad (opet) kreće SEO. Pomoću njega ćete kreirati reprezentativan sadržaj na stranicama koji će s vremenom postići bolju poziciju na tražilicima i biti vidljiv prilikom pretraživanja.

Prvo: zanemarite sve one kerefeke s Flashom jer njega tražilice ne indexiraju. Keep it simple and stupid.

Drugo: Na stranici objavljue često sadržaj koji sadrži ključne riječi za koje pretpostavljate da ljudi koriste prilikom traženja.

Treće: Redovito postavljate novi sadržaj.

Četvrto: Povežite se sa stranicama koje dobro kotiraju na području kojim se bavite.

Peto: Pokušajte zamoliti da se uklone linkovi na stranicama koji vam ne idu u korist. Vjerojatno neće ići, no bar pokušajte.

Šesto: Pratite zbivanja na stranci, statistika vam može otkriti mnogo toga.

Upravo je SEO način na koji ćete „ubiti“ tri muhe jednim udarcem – kreirati imidž, povećati posjećenost i informirati javnost o čemu želite. Marketing, Traffic i PR u jednom :).

:, , , , ,

3 komentara na ovaj članak

 • Goran

  Ovdje dobro dođe Google Analytics. Ako je riječ o manjim posjetama motri se odakle stiže posjeta i brzo se vidi da li se piše dobro ili loše (sa linkom prema vašoj stranici), za sve ostalo, tu je guglanje.

  A i naravno da se treba truditi dobar, kako ne bi ni došlo do situacije da netko piše negativno o vama.

 • zadar

  vazno za svakog …minimalno 3-4 sata na dan raditi na seo i svom image na netu..tj isto kao kad radite za nekoga tako morate i za sebe.. internet nesalje novac za dzabe i bez posla.

 • Korkyra

  Je da, ovo je o.k. spika za ljude koji se ne bave SEO-m profesionalno ali na žalost nisu to baš smjernice koje pomažu znatno, svi znamo da je gradnja linkova najbitnija 🙂

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: