PRovokacija.com

Što kada novinarski članak napravi štetu?

, pro.30, 2010, u Internet, Zanimljivosti

Ponekad novinarski članak/tema napravi štetu. Namjerno ili nenamjerno, potpuno je irelevantno kada je u javnost plasirana informacija koja je lažna, neprovjerena, netočna ili nepotpuna. I tako publika biva obaviještena da je vaš nadređeni/tvrtka/klijent učinio/učinila nešto neprimjereno, kažnjivo ili upitno. Iako ste novinaru pripremili odgovor (jer naravno, novinar „želi“ obje strane priče) koji demantira sve postavljene teze, članak/tema je izišla u nekom mediju i ima nevjerojatno bombastičan naslov i posve neutemeljene teze.

Na žalost, takve se informacije plasiraju javnosti/publici koja može stvoriti negativan stav i negativno konotirati vašu tvrtku/klijenta – a tom analogijom te loše informacije dolaze i do vaših klijenata, od kojih, u konačnici, živite.  Ispravak netočne informacije (demanti) nikako ne može nadoknaditi nastalu štetu, jer on je uobičajeno malog formata i neprimjetan, u odnosu na članak koji je pr.  bio razvučen preko cijele duplerice.

I što učiniti? Tražiti objavu ispravke? Tužiti medij? Kako vratiti ugled? Kako javnost upozoriti da im je pružena informacija koja je netočna? Na žalost nikako.  Ispravak informacije nema istu snagu kao i članak koji je nanio štetu i ne može uvjeriti javnost u suprotnu točnu informaciju, što znači da je šteta nepovratno učinjena.

No što sa klijentima? Navela bih primjer jedne moje kolegice koja je, nakon objave netočne i namjeno negativne informacije po njenu tvrtku, odlučila klijentima poslati službeni ispravak informacije (upućen novinama koje su informaciju objavile) te jedan mail u kojem na jedan normalan, ljudski način pojašnjava nastalu situaciju i u kojem tumači kako su novinarski napisi netočni. Sama komunikacija u mailu je vrlo jasna, korektna i njome se klijentima pojašnjava pravo stanje stvari. Nema nikakvog optuživanja novinara, medija koji je (netočnu) informaciju objavio. Odličan potez jedne „piaruše“ koji pokazuje a) brigu za klijente u vidu pojašnjavanja nastale situacije b) brigu za brand te c) ljudski pristup rješavanju problema.

Iz osobnog iskustva, mogu savjetovati da je jako važno reagirati – i prema mediju i prema svim javnostima/publikama koje su mogle netočnu informaciju primiti. Ako mediji sustavno objavljuju netočne informacije o vašoj tvrtki/nadređenom/klijentu (dok s druge strane vi dobro radite svoj posao, surađujete s novinarima, dajete im pravovremene odgovore na upite i sl.), smatram da je pametno zaštitu potražiti putem suda i financijski nadoknaditi štetu koja vam je učinjena.

:, , , ,

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: