PRovokacija.com

Timing is money

, ruj.04, 2010, u Networking, PR

Do sada nisam pisala o vremenu kao parametru koji je jako važan ukoliko se bavite odnosima s javnošću. Kad kažem „vrijeme“ mislim na pravodobnost objave informacija, koja je jako važna želite li postići maksimalan učinak. Svaka PR kampanja, ma koliko ona bila velika ili mala, mora imati dobar tajming, odnosno biti aktualna u određenom vremenu i prostoru, odnosno potrebno je pogoditi pravi trenutak u kojem će određena PR akcija imati maksimalan učinak.

Također je važno naglasiti da je PR kampanja proces koji traje i koji je interkativan; koji daje informacije i odgovara na upite javnosti, a istovremeno osluškuje kako ta ista javnost „diše“ i pronalazi nove momente koje može iskoristiti. Zato je važan pravi tajming, odnosno pravodobnost.

Ponekad odnosi s javnošću ovise o aktualnim okolnostima, globalno i lokalno. Zato je važno da je PRovac dobro informiran i da razmišlja „novinarski“- da razmišlja iz perspektive novinara. Ako vidite da je aktualno nešto o čem vi ili vaša kompanija znate puno, kontaktirajte novinare i ponudite im vaše viđenje situacije.

Prema vlastitim iskustvima i iskustvima kolega, jedan od velikih problema s kojim se PRovci susreću je postojanje hijerarhije u poslovnom sustavu koji, gotovo u pravilu, uzrokuje kašnjenje. Mnoge dobre PR akcije koje nastanu analizom aktualnog stanja u svijetu ili državi, osluškivanjem javnosti i pronalaskom neiskorištenog medijskog prostora, a trebaju se ad hoc odraditi, zapnu negdje u bespućima administracije.

Ako svaka planirana informacija za objavu, ideja ili materijal trebaju biti odobreni od strane nadređenih ili uprave (do kojij je vrlo teško doći zbog brojnih obaveza), zaboravite osluškivanje javnosti. Ako ne možete odlučiti u roku od pola sata što biste mogli plasirati medijima, zaboravite. Jer trebat će vam još vremena za produkciju materijala, distribuciju…A onda će već biti kasno.

Ako osoba zadužena za odnose s javnošću nema slobodu raditi samostalno i donositi odluke prema vlastitom nahođenju, onda možete biti sigurni da će mnogo medijskog prostora jednostavno otići u vjetar. Ili možda konkurentu.

:, , , , , , ,

2 komentara na ovaj članak

  • mikisan

    ništa ti je ne vjerujem

  • zadar

    pustiti nekoga da vam vodi pr zahteva puno poverenja i veliko iskustvo dane osobe. mislim da je bolji model ako je pr covek u mogucnosti da bude u kontaktu sa desizn mejkerom 24/7 jer vecinom on zna koju sliku zeli da plasira u tom danom trenutku.

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: