PRovokacija.com

Krizni PR: Branite se, ali ne plaćenim oglasom

, tra.05, 2011, u Marketing, PR, PR 2.0, Zanimljivosti

Ovih je dana u javnosti buknula afera „Medikol“ u kojoj je istoimena poliklinika prozvana za nekoliko optužbi – nepotrebno zračenje pacijenata PET/CT uređajem, pogodovanju državnih institucija, pitanju vlasništva te pomoći visokopozicioniranih osoba pomoću kojih je  dobivala poslove. Kako vrijeme odmiče, čini se da sve više raznoraznih informacija vezanih uz aferu Medikol dolazi u javnost, najčešće negativno konotiranih. Pratila sam medije, vidjela da su organizirane press konferencije, angažirani odvjetnički timovi, i uz to što se stvorio negativan publicitet, stvorila se i doza obrambenog stava i panike. Ne ulazim u detalje oko potencijalne krivnje spomenute poliklinike, no na ovome primjeru kriznih odnosa s javnošću može se svašta naučiti.

Medikol je u subotnjim dnevnim novinama objavio plaćene oglase veličine cijele stranice u kojima demantira postojeće medijske napise. Iako je u najružičastijoj teoriji ovo relativno neutralna ideja spašavanja ugleda, u praksi se napravilo više štete nego koristi.

Što nije u redu s spomenutim plaćenim oglasom? (Od kuda krenuti?)

1.    U prvom redu  – plaćen je

Ovaj oblik oglašavanja dobar je način promocije ako imate nešto pozitivno i kvalitetno o čemu detaljnije želite obavijestiti javnost. Zakupiti plaćeni oglas u kojem možete napisati što god želite – pa i da i na „plotu piše da je…“ NIJE DOBRA IDEJA ako vas optužuju da ste ugrozili zdravlje pacijenata  i bavili se korupcijom, jer zahvaljujući ovakvom obliku oglašavanja možete pisati što god vas je volja, ali vam ta oznaka „plaćeni oglas“ ruši kredibilitet (plus to što ste nekoliko desetaka tisuća kuna bacili u vjetar).Zakup plaćenog oglasa u ovom slučaju je isto kao da pričate publici o nečemu i pokazujete im fige – nitko neće slušati što pričate, svi će samo gledati u te fige.

2.    Sadržaj teksta

Tko god je pisao tekst na način da ga je grupirao u stupce „Istina“ i „Laž“ nije pretjerano bistar, jer umjesto da se samo demantira i ublaži šteta nanesena (još ne znamo točnim ili ne) medijskim napisima, još je jednom podsjetio čitatelje na sve ono za što se Medikol optužuje. Također, čitateljima se trebalo ponuditi puno više objašnjenja od „To nije točno, Medikol posluje prema standardima“.

3.    Način obraćanja

Ne mogu se oteti dojmu da je cijeli tekst napisan kao neka stara komunistička parola koja jasno, precizno, direktno objašnjavao što jest a što nije. Samo što je u ovom slučaju potrebno puno više informacija od uobičajenih floskula kako se posluje prema zakonu i standardima. U jednom se dijelu teksta javnosti obraća i osnivač Medikol grupe koji u puno rečenica ne kaže ništa jasno, utješno, a definira nastalu situaciju kao zastrašivanje i obmanjivanje hrvatske javnosti te rastakanje hrvatskog privatnog sektora. Pucati na patriotizam u trenutku vrlo teških optužbi, prilično je riskantan potez, pogotovo ako se sjetimo gdje nam se nalazi bivši premijer.

4. Potenciranje medijskih napisa

Okarakterizirati medijske napise u vlastitom plaćenom oglasu kao “Slučaj” Medikol je isto kao da ste napisali “afera” ili “kriminalna radnja” i time potvrdili sve što se piše.

5.    Nema preuzimanja odgovornosti

Niti u jednom trenutku autor teksta ne postavlja pitanje  odgovornosti Medikola i eventualnog preuzimanja krivnje ukoliko se dokažu medijski napisi, a pri tom mislim na činjenicu da je (možda) nepotrebno ozračen velik broj ljudi.

6.    Čovjek iza izrečenog

Mišljenja sam da je u javnost (s puno pametnije izrečenog i u sadržaju i formi) trebala izaći odgovorna osoba sa slikom, ne samo imenom, jer bi se tako dobilo na kredibilitetu.

:, , ,

3 komentara na ovaj članak

  • Rik

    Uf. Jasno, razloženo, prodorno, žestoko i aktualno. I like! Odličan tekst. 😉

  • Denis

    Iako se u načelu slažem s komentarom glede sadržaja oglasa (gdje je jasno kako je plaćen čim je oglas), ne slažem se s mišljenjem kako je to nužno loše, platiti oglas. Naime, kroz glavu mi prolaze deseci slučajeva kada je praktično nemoguće (teorijski možda), reći nešto u svoju obranu, a da to u trenutku kada se mediji okreću kritici opet ne okrene na loše. Druga stvar je to što netko ni s oglasima nije u stanju okrenuti priču na svoju ruku (ako je to uopće moguće). Nadalje, ne treba podcjenjivati naše medijske djelatnike, dosta njih “siječe zdravstvo preciznim kirurškim potezima” i u kompliciranoj političko-pravnoj situaciji, ponekad, a vrlo vjerojatno je tako i u ovoj situaciji, nije loše izbjeći direktni susret s medijima. Komentar pišem s čisto komunikacijskog gledišta ne ulazeći u pitanje točnosti izrečenih optužbi…

  • Nightlife

    ako se u načelu slažem s komentarom glede sadržaja oglasa (gdje je jasno kako je plaćen čim je oglas), ne slažem se s mišljenjem kako je to nužno loše

1 Trackback + Pingback

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: