PRovokacija.com

Iskoristite oglasni prostor – male stvari čine čuda!

, ruj.21, 2012, u Internet, Marketing, PR, PR 2.0, Zanimljivosti

Za početak, jedno pitanje. Da imate svoju tvrtku koja se bavi turizmom te da vam se pruži prilika doprijeti do svakog turista koji je ovog ljeta posjetio našu zemlju, biste li iskoristili tu priliku? Na temu ovog posta ponukalo me ovogodišnje ljetovanje (na prekrasnom otočiću Kaprije). Bili smo smješteni u privatnom smještaju, vlasnik apartmana nas je prijavio u Turističkoj zajednici te smo dobili potvrdu da smo prijavljeni gosti.

 

I upravo u samoj potvrdi vidim problem, možda više neiskorištenu priliku.

Naime, budući da je ona nešto što svaki prijavljeni gost dobije u ruke, ostala sam pomalo razočarana sadržajem i formom. Običan perforirani komad papira u kojem se ručno upisuju podaci o gostu koji je stražnje strane prazan. Puno prostora za brojne informacije i poruke koje želimo poručiti turistima, a od poruke ni „P“.

Pitam se – ako je ta potvrda nešto što svaki prijavljeni turist dobije, zašto ne brandirati tu potvrdu, zašto ne pružiti gostu važne informacije ili usmjeriti ga gdje može saznati još informacija o Hrvatskoj? Zašto ne staviti neku fotografiju naše prekrasne zemlje i tako turistu ostaviti trajnu uspomenu na ljetovanje u Hrvatskoj ili ga tako motivirati da posjeti prikazanu lokaciju?

Pretpostavljam da odgovorni u Turističkoj zajednici nisu razmišljali o tome da, ako žele potaknuti potrošnju, turistima treba dati pregršt izbora, sportskih aktivnosti, informacija o raznim kulturnim i zabavnim događanjima….

Za početak, bilo bi dobro otisnuti adresu internetske stranice HTZ na kojoj se može saznati više informacija o našoj zemlji. Zatim bi bilo dobro pružiti turistima i poseban (definiran prema lokaciji, županiji i sl.) Twitter account putem koje će moći svakodnevno primati informacije o događanjima u blizini. Ne bi li za turiste bio dobro da su, primjerice smješteni u Splitu, a da putem Twittera saznaju što se događa na Braču, u Trogiru, Solinu itd., da saznaju kakva će biti prognoza vremena, da nauče koju korisnu hrvatski riječ? QR kodom može se i još jednostavnije pružiti više informacija. Ako postoji doseg do svakog turista, zašto ne iskoristiti priliku da mu se pruži pregršt informacija o zbivanjima dok je na godišnjem odmoru?

Dolazak krize, sve manja vanpansionska potrošnja, manja sredstava za marketinške budžete lokalnih turističkih zajednica, su samo neki od problema s kojim se naš turizam susreće. Budući da su sredstva koja se moraju izdvojiti za angažman dedicated osoba (koje će se baviti informiranjem turista) sitnica s obzirom na cjelokupni budžet kojeg Hrvatska potroši na promociju, nije teško za zaključiti kako su stvari, zapravo, vrlo jednostavne.

:, , , , ,

2 komentara na ovaj članak

  • Dean

    Izgleda da u takvim situacijama naši ljudi ne vide dalje od kratkoročne koristi, dobiti novac za prijavu i ostatak idealnog prostora za oglašavanje i predstavljanje jednostavno prepustiti reciklaži koja će “pojesti” potencijalni prostor za ubiranje novaca od turista.
    Eto, kakvi smo takvi smo, treba još duuuugooo raditi na našoj edukaciji 😉

  • Robi

    Puno je takvih mogućnosti koje su loše iskorištene. Evo za primjer Foursquare i Tripadisor.

Dodajte komentar!

Tražite nešto specifično?

Upotrijebite formu za pretraživanje: